Acryl of Gel?

Één van de veel gestelde vragen door nagelstylisten en thuisgebruikers is voor welke techniek ze het best kunnen kiezen Acryl of Gel? De twee hoofdproducten in de wereld van kunstnagels zijn Acrylnagels en Gelnagels. Om een keuze te maken tussen deze technieken is het handig om eerst te begrijpen wat de verschillende technieken precies inhouden. Lees hieronder een korte beschrijving van de producten.
 

Acrylnagels producten

acryl of gel

De eerste mogelijkheid en oudste methode voor het verlengen en verstevigen van de nagels is het gebruik van Acryl. De Acrylnagel bestaat uit een mengsel van acrylpoeder en een vloeistof. Gezamenlijk zullen deze componenten een bolletje vormen die gebruikt kan worden om aan te brengen op de nagel.

De Acryl is lucht drogend, wat betekent dat je een beperkte tijd hebt om het bolletje aan te brengen en te begeleiden over de nagel, tip of sjabloon. Zodra deze hard is, is deze niet meer in model te brengen en is vijlen de enige mogelijkheid.

Belangrijk bij het werken met Acryl is het soort vloeistof wat er gebruikt wordt. De vloeistof is altijd sterk geurend. Zorg ervoor dat je een hoge kwaliteit vloeistof (liquid) hebt. Deze zullen over het algemeen minder geuren. Daarnaast is het belangrijk dat je een liquid hebt met UV blocker. Dit voorkomt het ‘vergelen’ van de nagels.
 

Voordelen van Acrylnagels:

 • Acrylnagels zijn over het algemeen steviger dan andere methoden;
 • De nagelstyliste kan over het algemeen sneller werken omdat acryl lucht drogend is;
 • Uitermate geschikt voor het verlengen en verstevigen van nagels;
 • Acryl is een relatief goedkope methode voor nagelverlengingen.


Nadelen van Acrylnagels:

 • Omdat Acrylnagels vrij hard zijn, worden ze vaak ervaren als ‘dik’;
 • Wanneer de acryl droog is, kan het niet meer vervormd worden;
 • Acryl is niet erg flexibel; bij stoten kunnen ze daarom dan ook sneller scheuren;
 • De glans van Acrylnagels is minder dan bij Gelnagels. Hiervoor kun je het beste een gel topcoat gebruiken als finish;
 • De vloeistof van de acryl heeft een enorm sterke geur wat vaak als onaangenaam beschouwd wordt.
Gelnagels

De andere populaire methode voor het verlengen en verstevigen van de nagels is met gel. Gel hoeft niet vermengd te worden en wordt geleverd in potjes met een stroperige substantie (de gel). Bij het werken met Gel heb je verschillende soorten gel nodig.

Zo werken de meeste merken met een ‘base gel’, een ‘builder gel’, een ‘colour gel’ en tenslotte een ‘top gel’. Omdat er diverse soorten gel nodig zijn is het werken met gel vaak iets duurder dan met Acryl. Gel hardt uit onder een UV lamp. Zorg er altijd voor dat je dun werkt en bij iedere dunne laag ten minste twee minuten uithardt onder een goede UV lamp. Kies bij de aanschaf van Gels goed voor een Gel van hoge kwaliteit. Veel gels die op de markt zijn kunnen een branderig gevoel geven terwijl de nagels in de lamp aan het uitharden zijn.
 

Voordelen van Gelnagels:

 • Gelnagels zijn wat flexibeler en wat zachter. Hierdoor breken ze minder snel bij het stoten van de nagels;
 • Gelnagels zijn over het algemeen wat glanzender dan Acrylnagels;
 • Gel is in de basis geurloos;
 • Je kunt net zo lang de Gel begeleiden naar de juiste plek tot het goed is en dan de hand pas in de lamp doen;
 • Gel is uitermate geschikt voor het verlengen en verstevigen van nagels.


Nadelen van Gelnagels:

 • Over het algemeen is het werken met Gel langzamer dan bij Acryl (te verhelpen door bijvoorbeeld met twee lampen te werken)
 • Gelnagels zijn minder hard dan acrylnagels en beschadigen hierdoor veelal iets sneller.

Conclusie

Welke methode je het beste kunt gebruiken is erg persoonsgebonden. In de nagelwereld spreken we ook wel van Acryllers en Gellers. In Nederland wordt overwegend met Acryl gewerkt, maar voornamelijk in het zuiden van het land heeft Gel de overhand. Welke methode beter is kunnen we je helaas niet zeggen, daar je dat moet ondervinden.

Bekijk de voor- en nadelen van beide technieken en bekijk wat voor jou het meest geschikt is. Heb je advies nodig wat het beste bij je past? Uiteraard geven wij je die graag?

Spreek ons aan via de chat of stuur ons een berichtje via info@momentibeauty.nl. Liever telefonisch contact? Ook dat kan!  Stuur ons dan een terugbelverzoek. We zullen z.s.m. contact met je opnemen.

acryl of gel 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »